Even voorstellen; de zorgondernemers!

Edith Aartsen
Mijn naam is Edith Aartsen. Samen met mijn man Gerrit de vaste gezichten bij Nieuw Vogelesang. 
Ik ben al jaren werkzaam als verpleegkundige. Mijn achtergrond ligt in de psychiatrie. 
Destijds heb ik bewust gekozen voor een opleiding als zorgverlener in de psychiatrie omdat ik het verhaal achter de mens heel belangrijk vindt. Hoe staat iemand in het leven? Wat heeft iemand meegemaakt en hoe bepalend is dat nu nog in hoe iemand met het ziek zijn om gaat? Mensen willen zich altijd graag gezien en gehoord voelen. Dat is in mijn beleving en ervaring iets wat echt heel belangrijk is.

In mijn ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan ben ik altijd nieuwsgierig gebleven met vraagstellingen als: Kan het anders? Heb ik iemand wel `echt' geholpen? Hoe help ik mijn collega om te groeien? Hoe betrek en benader ik familie rondom processen?
Zorgverleners werken vanuit hun hart. Echter is de druk soms zo hoog dat wij ook geneigd zijn om onze werkzaamheden op dezelfde manier te blijven doen. Ik nodig mensen uit om ook eens anders te denken. Soms kan een kleine verandering heel veel betekenen in de kwaliteit van welzijn of zorg. 

Vanuit een zorghart ben je gauw geneigd om alles voor de ander te willen doen. Wij vergeten dat mensen die in een leefgroep wonen met elkaar deel uit maken van een huishouding. Dat betekend ook dat je daar een visie over moet hebben. We doen het tenslotte samen! Wij betrekken bewoners bij het huishouden i.p.v. dat wij alles klakkeloos van ze over gaan nemen. En ik merk dat deze kleine huishoudelijke taakjes heel erg bijdragen aan een zinvolle dagbeleving. Mensen hebben het gevoel dat zij er nog toe doen.