06 februari 2023

Leefplezier met Ada en Mientje: "Samen puzzelen en spelletjes doen."

“Ja, wij zijn echte puzzelfanaten”, vertellen bewoonsters Mientje en Ada enthousiast. Ondertussen heeft Ada de strategie bedacht hoe de klus van de puzzel van 1000 stukjes te klaren. Ze heeft er immers al genoeg gemaakt.

Ik vertel dat ik thuis met kerst dapper begonnen ben aan een ‘Jan van Haasteren-puzzel’ met winters tafereel. Daar haakt Ada al snel op aan. “Ja, die ‘Van Haasteren-puzzels’, die vind ik echt geweldig! Daar heb ik er al zoveel van gemaakt. En ik heb er ook veel verkocht hoor. Ik heb er 7 meegenomen hier naartoe.”

Ik hoor het al, Ada is een echte puzzelaar. Ik grijp mijn kans voor de nodige tips aangezien bij mij thuis de puzzel alleen nog maar een rand heeft gekregen en daarbinnen nog een aardig leeg vlak is. Mijn vraag wordt al snel serieus genomen door de goedlachse dames. Voor ik het weet heb ik de nodige tips van Ada te pakken. Ik neem ze zeker ter harte. Benieuwd hoe mijn winterse Van Haasteren-tafereel er deze zomer bij ligt…

De puzzeltips van Ada:
1. Ga eerst de randen sorteren. Allemaal apart in een bakje.
2. Daarna ga je alles op kleur sorteren.
3. Nu kan je beginnen met puzzelen. Eerst de rand rondom leggen.
4. Daarna de inhoud compleet maken door steeds op kleur een stukje bij elkaar te leggen.
5. Even doorpuzzelen en dan heb je in een paar dagen zo een Van Haasteren van 1000 stukjes klaar.

En wat nou zo leuk is… Ada en Mientje puzzelen graag samen en ook spelletjes doen ze vaak. Mientje verteld dat haar zicht niet zo goed meer is. Ada blijkt Mientje al goed te kennen en vult aan; “Ja, dan zoekt Mientje op de tast de randstukjes uit. En de kleuren kan ze ook wel onderscheiden. Als we spelletjes doen letten we er op dat het spelletjes zijn die Mientje ook goed kan onderscheiden.”

Mientje wijst naar een spel dat op het kastje ligt. “Als jij dat nou eens even erbij pakt”, zegt ze tegen mij, “dan zal ik laten zien wat wij bedoelen”, zegt Ada. “Ja”, zegt Mientje, “dat is nou leuk. Want weet je, mijn hersenen geven niet meer het signaal door naar mijn ogen, maar ze werken op zich nog wel goed hoor. Alleen de hersenen en de ogen samen, dat gaat niet zo meer.” "Kijk", zegt Ada, "dit is een spel met duidelijke zwarte lijnen, dat kan Mientje prima onderscheiden. Zo kunnen we toch samen een spel spelen." 

Wat een genietmoment… deze dames zijn met het puzzelen en spelletjes doen elkaars handen en voeten of in dit geval elkaars ogen en meer. En ondertussen kletsen de dames heel wat af, afgewisseld met fijne stiltes tussendoor of een heerlijke lachsalvo. Waardevol!

"Als we spelletjes doen letten we er op dat het spelletjes zijn die Mientje ook goed kan onderscheiden."