09 februari 2023

Leefplezier met Mientje: “er zijn altijd andere dingen die je dan weer kunt of ontdekt. Daar kan ik ook van genieten.”

Een paar keer klop ik op de deur van het appartement van Mientje. De deur gaat open “Ik kwam eigenlijk alleen maar even om te vragen wanneer het uitkomt dat ik even langskom?”, zeg ik snel. Maar Mientje zwaait de deur meteen verder open; “Kom maar binnen! U bent toch de nachtzuster?” "Nee", zeg ik. “Nou, u lijkt wel op haar hoor. Maar kom lekker zitten”, zegt Mientje enthousiast.

“Kom maar binnen! U bent toch de nachtzuster?” 


Als je het appartement van Mientje binnenkomt dan zie je meteen wat voor dame hier woont. Ik doe een poging alvast wat te raden van de persoon ‘Mientje’; een kunstenares, montere dame met een zekere pit. Dat is niet alleen te zien aan de inrichting, ze houdt overduidelijk van design, maar ook aan haar mooie en eigentijdse kleding. Enfin, al pratende kom ik er vast zo wel achter of mijn idee ook daadwerkelijk klopt.  

Van zitten komt het niet direct want er is genoeg te zien in het mooie, lichte appartement van Mientje dat met zorg is ingericht. Ik bekijk de verschillende schilderijen die van Mientje haar hand zijn. Al heb ik er niet veel verstand van, maar deze dame die heeft mooie schilderijen gemaakt in haar leven. “Wel aquarel. Geen olieverf meer, want dat is niet zo gezond”, verzucht Mientje. “Nu kan ik niet meer schilderen. Ik heb een herseninfarct gehad. Daardoor geven mijn hersenen geen signalen meer door aan mijn ogen. Terwijl de ogen nog wel goed zijn hoor”, zegt ze al tikkend tegen haar bril.

Ze schilderen op Nieuw Vogelesang ook wel eens kleine kunstwerkjes, weet ik. “Hoe is dat voor u?”, vraag ik Mientje. “Ik kan me best voorstellen dat dat juist ook confronterend is als je vroeger graag schilderde.” 

“Ja", beaamd Mientje, "daar doe ik eigenlijk niet graag aan mee.” Ik kan het me helemaal voorstellen. De confrontatie dat het schilderen niet meer zo mooi lukt als dat je zou willen, laat staan omdat je ook niet goed kunt zien wat je maakt. 
Maar Mientje blijft positief; “er zijn altijd andere dingen die je dan weer kunt of ontdekt. Daar kan ik ook van genieten.”

Ik heb net gehoord dat de bewoners die dat willen, met elkaar gaan wandelen. Dus ik vraag aan Mientje of ze ook meegaat. “Ja, natuurlijk. Ik ga altijd graag mee”. Nou, ik vind het eigenlijk ook wel gezellig. Dan wandel ik graag met de groep mee. “Oh, leuk!”, zegt Mientje. Ja, die Mientje is een actieve dame. Dat is me wel duidelijk. Ze houdt ook wel van de gezelligheid. 
Buiten lopen we arm-in-arm rustig en al kletsend achter het groepje bewoners aan, over de stoep richting de achterliggende kerk. Bij de kerk is een mooi natuurlijk belevingspad aangelegd. De bewoners komen er graag. In de zomer staat het vol met de prachtigste veldbloemen laat ik mij vertellen. “Nog even, en we hebben bij Nieuw Vogelesang ook zo’n mooie tuin. Nog even wachten op het mooie weer.” 
“Ja, en dan wel een tuin met een jacuzzi en een sauna erbij!” Grapt het personeel. 

“Ja, en dan wel een tuin met een jacuzzi en een sauna erbij!”

Mientje verteld enthousiast over de kerk waar ze voorheen zelf ook graag kwam. “Het is echt een kerk van deze tijd. Heel modern, de dominee ook. Ja, dat is echt goed."
“Kijk, daar gingen we altijd koffiedrinken met elkaar”, wijzend naar de grote ruimte in de kerk.
Nu kom ik niet meer in de diensten, maar luister ik altijd graag op zondag naar de diensten op mijn kamer. Ik ken nog veel mensen hier in deze kerk. Ze komen ook wel bij me langs. En elke week wordt ik uitgenodigd om bij iemand te komen eten. Dat vind ik toch zo gezellig.”
Uit alles blijkt dat deze Mientje nog een hele kranige dame is. “Ik heb ook altijd veel gefietst en gewandeld.”
“Nou, dat is u aan te zien”, merk ik op. Mientje verteld trots dat ze 87 is. Zelfs ook overgrootoma. Denkend aan de gezelligheid die ze duidelijk ervaart van medebewoners zeg ik al snel dat het maar goed is dat er ook actieve bewoners op Nieuw Vogelesang wonen. Mientje: “Ja, want als ze allemaal zo saai voor zich uit zitten te staren en een beetje zitten te murmelen, dat is ook niet zo gezellig. Nee, ik ben nog heel goed en daar ben ik blij om.”